Публикувано във факти.бг: Предвид нашата безопасност, а и тази на околните,

...
 Публикувано във факти.бг:
Предвид нашата безопасност, а и тази на околните,
Коментари Харесай

Трябва ли да караме със зимни гуми през зимата?

 Публикувано във обстоятелства.бг:
Предвид нашата сигурност, а и тази на близките, отговорът на този въпрос е позитивен. Не са малко и доводите обаче, които поддържат противоположното изказване. На първо място всичко зависи от географските и метеорологични условия. В някои страни като Канада да вземем за пример, зимните гуми са наложителни от 15 декември.

Контра образец, са страни като Гърция, в които потреблението на зимни гуми в множеството случаи е безсмислено. Там температурите рядко падат под нулата, а сняг и лед по пътищата съвсем не се среща. У нас обаче зимната пътна конюнктура доста постоянно е усложнена, както поради метеорологичните условия, по този начин и поради ненавременната интервенция на служби по снегопочистване.

Нашият съвет към водачите на моторни транспортни средства е, че макар че в Закона за придвижване по пътищата не е наложително карането със зимни гуми през зимата, то това е мощно целесъобразно. В дни, когато снеговалежите са значителни, дословното съблюдаване на закона няма да ви помогне, тъй като в Закона е казано единствено, че водачите могат да карат с гуми, чийто протектор е бездънен минимум 4 мм.

Но това могат да са остарели гуми или такива, предопределени за лятото. А добре знае се, че консистенцията на каучуковата примес в летните гуми е напълно друга от тази на зимните и при ниски температури тя се втвърдява много повече от нужното. Това от своя страна води до понижаване на сцеплението сред гумата и пътната настилка.

 

Публикувано във обстоятелства.бг: И още нещо - остарялата гума, без значение от дълбочината на грайфера си, не има свойствата на новата, което също крие много опасности, изключително при шофиране през зимата. Естествено, че най-важно е деликатното шофиране, само че хубавите зимни гуми могат да ви спестят много неприятности.

Виж всички публикации от Радослав Славчев-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР